INFLUENZA

 

 

 

 

 

 

Influenza er en smitsom virussygdom, der ses epidemisk næsten hver vinter. En epidemi varer 3-4 måneder.

Sygdommen er yderst smitsom. Den spredes med dråber, som fx almindelig forkølelse. Når man hoster eller nyser, spredes inficerede dråber omkring én. Ligeledes kan man smitte, hvis man kommer til at berøre området omkring næse eller mund og derefter en anden person.

Der går 1-2 døgn fra man er blevet smittet, til symptomerne opstår. Hvor længe man smitter, ved man ikke nøjagtigt, men i hvert fald de første 2 døgn efter symptomerne er startet, kan man smitte.

Symptomer

Der ses alle grader af sygdomsintensitet. Nogle får lettere feber, hoste og ondt i kroppen. Andre bliver svært syge med komplikationer som lungebetændelse eller meningitis.

I de kraftigere tilfælde ser man et karakteristisk forløb. Sygdommen starter med kulderystelser, hvorefter temperaturen stiger hurtigt.

Feber på 39-40°C er ikke ualmindeligt. Alment får man det dårligt, med smerter i muskler og led. Ofte ses hovedpine og forkølelses-symptomer med tør hoste.

Feberen falder ofte efter 2-3 dage, men symptomerne kan vare fra 1-2 uger.

Sygdommen er ofte lettere hos børn end hos voksne.

Er det farligt?

Det kan det være, specielt for personer, der i forvejen er svækkede, som fx spædbørn og ældre der ikke er vaccinerede. I forløbet af en influenza kan der udvikles komplikationer, som lungebetændelse og hjernehindebetændelse.

Hvad kan man gøre?

Som nævnt er influenza en for det meste ufarlig, men ubehagelig infektion. Det vigtigste man kan gøre er, at opmuntre sig selv med at det går over igen. Man skal selvfølgelig blive i sin seng, sørge for at få masser af væske, idet man mister en del pp grybd af feberen.

Almindelig paracetamol, fx Panodil, Pamol eller Pinex (maksimalt 2 tabl. 4 gange om dagen), hjælper ofte på symptomerne samt sænker feberen.

Hjælper penicillin?

NEJ! Penicillin hjælper kun på infektioner med bakterier. Det eneste, man får ud af penicillin ved en influenzainfektion, er mavesmerter og diaré.

Er der anden medicin?

I foråret 2002 kom der et helt nyt præparat på markedet, som Statens Seruminstitut har anbefalet i visse tilfælde - Tamifluâ.

Hvis det tages indenfor de første 48 timer efter symptomdebut, kan det hos nogle afkorte sygdomsperioden med 1-2 dage samt nedsætte risikoen for komplikationer med ca. 40%.

Vaccination

Du kan blive vaccineret mod influenza først på efteråret, bedst i oktober eller november. Hvert år ændrer virus sig en lille smule. Dette betyder, at vaccination kun dækker en enkelt sæson.

Først på hver influenzasæson undersøger Statens Seruminstitut, hvilken undertype af influenza der florerer det pågældende år og begynder derefter produktionen af årets vaccine.

Vaccinen består af et svækket virus, der sætter kroppens immunforsvar i stand til at bekæmpe virus. Enkelte kan få lette muskelsmerter og utilpashed efter vaccinationen. Dette forsvinder dog i løbet af 1-2 dage. Vaccination anbefales især til ældre, der som nævnt kan være mere følsom for de komplikationer, der kan være alvorlige.

Hvis du er 65 år, føtidspensionist eller "kronisk syg", kan du blive vaccineret gratis hos din læge.

I denne praksis koster en influenzavaccination for alle andre kr. 150,-.

Er du i tvivl - snak med din læge!!

Forfatter: Ege Schultz
Senest opdateret: 02/9-23